ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Plodni dani


Prof.dr.sc. Velimir Šimunić Poliklinika IVF

Žena je plodna u vrijeme ovulacije, izbacivanja jajne stanice u jajovod. Menstruacijski ciklus je jedno do najsloženijih bioloških zbivanja, jer treba potaknuti zrenje jajne stanice i hormonske promjene koje će pripremiti ginekološke organe za oplodnju i ranu trudnoću.
U normalnom ciklusu koji traje 24 do 35 dana (oko 28 najčešće) razlikujemo folikularnu fazu u kojoj zrije folikul s jajnom stanicom i fazu žutog tijela. Folikularna faza je nestabilna, promjenjiva i traje 8 do 15 dana, a druga faza ciklusa je stabilna i prosječno traje 13 dana. Folikularna faza završava ovulacijom. Znači da je za dozrijavanje jajne stanice potrebno barem 8 do 10 dana, od prvog dana ciklusa, a to je početak menstruacije.
Jajna stanica je sposobna za oplodnju samo 6 do 12 sati, a spermiji imaju mogućnost oplodnje do 5 dana. Tri do četiri dana prije ovulacije počinje izlučivanje sve veće količine cervikalne sluzi koja omogućuje gibanje spermija do jajovoda, odnosno mjesta oplodnje. Ta cervikalna sluz se lako može primjetiti na vanjskom spolovilu.
Na temelju navedenog možemo dosta pouzdano utvrditi plodne dane. Pouzdanost takvog proračuna ovisi o urednosti menstruacijskog ciklusa.
Kada su ciklusi neujednačeni računice nisu pouzdane. Izračuni plodnih dana i znakovi ovulacije jesu:
* 8 do 12 dana od početka menstruacije
* prosječno je ovulacija ako se odbije 13 dana od srednjeg trajanja ciklusa
u zadnjih 6 mjeseci
* počinje pojavom cervikalne sluzi koja je do ovulacije sve obilnija
* poniranje bazalne temperature u sredini ciklusa
* znakovi ovulacije mogu biti jednostrana probadajuća bol u donjem
trbuhu i oskudno točkasto krvarenje
* pozitivan nalaz određenog hormona (LH) urinskom tračicom

Jasno da se puno preciznija ovulacija i plodnost mogu predvidjeti višekratnim UZV mjerenjem folikula, određivanjem hormona u krvi i ginekološkim pregledom.
Naša percepcija plodnosti je značajno preuvećana. Plodnost u jednom mjesecu, fekunditet (vjerojatnost trudnoće) optimalno je u žene oko 25 godine, i tada je tek 20 do 30%. Žene mlađe od 20 i starije od 30 godina imaju fekunditet 15 do 18%.


Nema komentara:

Objavi komentar