četvrtak, 22. ožujka 2018.

U mladosti spriječite rizike koji kasnije stvaraju dodatne rizike za plodnost

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić

Danas je ginekološka briga za mlade žene i adolescente od posebnog značaja za društvo, struku i Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Razlozi su višestruki, od socijalnih do zdravstvenih. Struka je prepoznala niz događaja u mladosti koji kasnije stvaraju dodatne rizike za plodnost, metaboličke, pa i rizike za zloćudne bolesti.
Kako bi izbjegli moguće posljedice neophodni su rani pregledi, obrada, prevencije i liječenje. Pravilan postupak i savjet u adolescentica, tako može biti presudan za zdravlje žene tijekom cijelog života. Promijenjen način života, sve raniji početak spolnog života, promiskuitet, nezdrav život, spolno prenosive bolesti, debljina, pušenje i mnogi nepoznati čimbenici, stvaraju česte kasnije nepopravljive zdravstvene rizike.
Stručnjaci Poliklinike IVF imaju veliko iskustvo i ugled iz tog područja ginekologije. Od savjeta o kontracepciji, anti HPV cijepljenja, do sofisticiranih dijagnostičkih postupaka i liječenja. Trajni konzultant nam je pedijatar-endokrinolog Prof.dr.sc. Miroslav Dumić.
Nedvojbena je činjenica da je ginekologija za mlade neizbježna.
Djelatnost obavljaju subspecijalisti iz tog područja Prof.dr.sc. Velimir Šimunić i Dr. Gordan Crvenković, a pregled i UZV dojki Dr. Eda Parac-Blažević.

Nema komentara:

Objavi komentar